Påsken er kommet

Lammekolle á La Sidoti Siciliano

Jeg har lyst til at invitere til påskemiddag i år. Menuen skal I også have mulighed for at lave til jeres familie og venner. Her følger opskrifterne på mine favoritter til en påskemiddag.

 

Påskeforret

Påskeforret

Vi har efterhånden haft stenbiderrogn et stykke tid, og da jeg forleden dag var hos fiskemanden blev jeg stærkt inspireret af den ene kunde efter den anden, som kom for at købe stenbiderrogn, så forretten til årets Påskemiddag er stenbiderrogn med det hele og lidt til.

Beregn ca. 35 g stenbiderrogn pr. person. Rør lidt SIKANI havsalt mix for Fish i rognen inden servering. Cremefraiche eller skyr irørt hakkede rødløg.

Denne gang har jeg valgt at give retten et ekstra lille pift med en topping af blækspruttemiks købt færdig hos fiskemanden. Spørg, hvad din fiskehandler kan byde på som tilbehør. Mikset har en lidt syrlig smag, der giver friskhed til retten samlet set.

Rogn, løgcremefraiche og blæksprutter anrettes efter behag på en tallerken, pyntes med citron eller lime og lidt grønt og er nu klar til servering efter et minimum af tilberedelse. Giv evt. friskbagt brød til, eller vil du gøre lidt mere ud af forretten her, kan du enten købe eller selv bage blinis, der er det klassiske tilbehør til stenbiderrogn.

Blinis er små pandekager lavet på boghvedemel og stammer fra Rusland, hvor man spiste dem ved vinterens slutning for at fejre solens komme – derfor er blinis runde som solen.

Blinis ca. 24 stk.:
2 æg
½ tsk. salt
¾ dl kærnemælk
1¼ dl mælk
100 g boghvedemel
50 g fuldkornsmel
1 tsk. bagepulver
Smør til stegning

Pisk alle ingredienserne sammen til en tyk pandekagedej. Lad dejen hvile i 15 minutter. Opvarm en slip-let-pande med lidt smør. Læg 1 spiseskefuld dej ad gangen på panden. Bag bliniserne, til oversiden begynder at boble; vend, og bag på den anden side. Hold dem varme.

Du kan vælge at bruge en blinispande med 7 huller i, men da dejen er fast nok, til at den ikke flyder ud, er det ikke påkrævet. Bruger du en støbejernspande, hvad enten den er med eller uden blinishuller, skal du være opmærksom på at bruge ekstra smør i begyndelsen, så dejen ikke hænger i.

Blinis er velegnede til frysning.

 

Påskehovedret

Her til påske skal vi traditionen tro have lammekølle. Mange bryder sig ikke om lam og føler, det smager af uld, ja, nogen synes ligefrem det smager trannet, men alt det undgår man med denne traditionelle opskrift fra Sicilien, for når lammet lægges i saltvand et døgn før tilberedning, trækkes enhver form for fåret smag ud uden at kødet af den grund mister smag – den bliver blot mildere.

Til denne ret har vi brugt oregano på stilk – én af vore helt nye økologiske tørrede urter som du snart kan finde på hjemmesiden. Skal du bruge den her til påske, giv mig et ring på 40 95 24 13 og vi finder ud af noget.

LAMMEKØLLE Á LA SIDOTI SICILIANO

Lammekolle á La Sidoti Siciliano

Til 4-6 personer alt afhængig af øvrige retter.

1 lammekølle ca. 2 kg
Hakkede friske urter – basilikum, rosmarin og persille
Hvidløg, salt og knust peber

Dagen før lammekøllen skal serveres, fyldes en beholder stor nok til, at køllen kan være i den med vand, og så meget salt opløses deri, at en kartoffel kan flyde i vandet. Hele køllen skal være dækket af vand.

Næste dag tages lammet op, så vandet kan dryppe af.

De hakkede urter mikses i en skål.

I en anden skål blandes hvidløg, salt og knust peber.

I den tykkeste del af lammekøllen stikkes huller, der fyldes med salt- og urteblandingerne. Sørg for at hullerne er af samme størrelse og fordel ligeligt i kødet for en bedre ensartethed i smagen.

Ovnen tændes på 180 grader, lammet lægges på en rist og steges i ca. 2 timer. Kødet vendes ca. hver ½ time.

Imens forberedes en kop eddike med nogle få stilke tørret oregano.

På Sicilien får man som tilbehør skrællede kartofler skåret i både og lagt i bradepanden under kødet. De steger med, så saft fra kødet kan dryppe ned på dem. Drys dem evt. med SIKANI garlic/basil eller SIKANI garlic/parsley salt.

Fordel et par smørklatter på lammet, så det kan dryppe ned på kartoflerne i bradepanden.

Ved slutningen af stegetiden tages kødet ud af ovnen og ”slås” med oreganostilke dyppet i eddike, hvorefter kødet atter sættes ind i ovnen i 5-10 minutter til eddiken er fordampet. Dette er med til at fjerne lugten af får både i ovnen og i lokalet.

Et godt og frisk tilbehør er blandet salat med pinjekerner og smuttede mandler vendt i mormordressing – fløde blandet med citronsaft og tilsat lidt sukker.

 

Påskelagkage

Påskelagkage

I mange år har vi haft tradition for at servere denne lagkage som dessert efter Påskemiddagen. Det er en ganske simpel lagkage med creme og et enkelt fyld af banan og ananas i Påskens farver.

Har du ikke tid eller mod på selv at bage bundene, kan du købe nogle gode hos bageren, men husk at bestille dem i forvejen. Selv bager jeg altid bundene efter opskrift i frk. Jensens Kogebog, hvorfra også cremen kommer.

Bunde:
3 æg, 1½ dl sukker /125 g), 2 spsk. vand, ½ tsk. hjortetaksalt, 1 dl mel (50 g), 1 dl kartoffelmel (70 g).

De hele æg piskes godt, sukkeret tilsættes lidt efter lidt, og der piskes, indtil dejen er skummende og let. Tilsæt vandet. Sigt hjortetakssalt og melet sammen og vend herefter forsigtigt det sigtede mel i dejen.
Dejen bages i 3 lagkagebunde, der er beklædt med bagepapir eller smurt godt.
Bagetid ca. 6 min ved 225 grader.

Kagecreme (her er brugt dobbelt op af opskriften).
2 æg, 4 spsk. sukker, 5 tsk. mel eller Maizena, 5 dl mælk, ½ stang vanilje ½ l piskefløde.
De hele æg piskes godt med sukkeret i en gryde, hvorefter melet piskes i. Bland med den kolde mælk og den flækkede vanilje. Cremen bringes i kog under piskning og koges godt igennem. Under afkølingen røres af og til i cremen.  Fløden piskes til skum, og når cremen er kold, vendes knap det halve af flødeskummet i.

2 bananer og ca. 250 g ananas fra dåse skæres i skiver.

Lagkagen lægges nu sammen med creme og frugt på hver af de to nederste bunde; den sidste bund lægges på som låg. Man kan med fordel dryppe bundene med ananassaft, Grand Manier eller lign.

200 g marcipan enten købt færdigfarvet eller blandet med gul frugtfarve rulles ud mellem 2 stk. husholdningsfilm, så marcipanen ikke hænger fast på køkkenbordet og lægges på som endeligt låg.

Overskydende marcipan skæres fra kanten rundt og formes som æg og små kyllinger eller ænder, som vores mest ligner 😛

Kanten pyntes med resten af flødeskummet, der lægges på klatvis med en ske. Du kan også sprøjte flødeskummet på med en sprøjtepose.

En dejlig sød og frisk dessertkage ovenpå lammet med et glas Limoncello eller en kop espresso til eller begge dele.

Gem

Gem

HEJ!

Skønne opskrifter og gode ideer til din have?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Luxuslife.dk. Vi sender maks. 2 om mdr.