Dyrk selv østershatte

Du kan dyrke østershatte i din have; alt det kræver er nogle stammer – helst eg eller birk og så noget mycelium (man kan sammenligne det med frø), der kan købes hos www.østershatte.dk, hvor du også finder svampeopskrifter.

Sidste forår læste jeg i Haveselskabets blad ”HAVEN” en artikel om selv at dyrke østershatte, og jeg måtte selvfølgelig selv prøve. Det kræver friskfældede stammer i 30-50 cm’s højde og ca. 20 cm i diameter, så overfladen ikke er for stor. Stammerne skal være friske, så myceliet kan vokse og bruge saften fra træet som en slags gødning.

Da vi ingen stammer havde, fandt jeg på at ringe til et par skovvæsener for at høre, om jeg kunne købe nogle. HUSK, tag aldrig den slags selv i skoven – det er strengt forbudt, og jeg mødte kun hjælpsomhed og velvillighed i de skove, jeg kontaktede, så bare spørg om lov først.
Efter at have været igennem et par stykker, lykkedes det sørme i Slagelse Lystskov en sen eftermiddagstime. Vi skulle være færdige med at bruge motorsaven inden solen gik ned, så vi havde bare 20 minutter, og selvfølgelig ville saven ikke starte, argh, men det lykkedes.

Sådan gør du:

Man skærer en 5 cm tyk skive af stammerne, fordeler myceliet på den høje stammes flade og lægger skiven på igen. Derefter lukker man åbningen med tape, så intet fugt kan trænge ind og starte en forrådnelse.
Stammerne sættes 25 cm ned i jorden et sted i haven med skygge og fugtig jord.
OG så venter man med tålmodighed………, og vupti, en dag efter 1½ års venten vrimler svampene frem nedenfor tapen, og man bliver så glad og stolt og begejstret.
Selvom du kan bestille mycelium over nettet, vil jeg anbefale, at I selv henter det hos producenten på adressen, der står hjemmesiden. Det er en stor oplevelse at hele haller fulde af diverse svampe, pakket til kasser, stablet fra gulv til loft.

Du kan få mycelium til både grå og gule østershatte.

Har lige set, at der på Lyngby Havecenters hjemmeside er en fin dyrkningsvejledning med gode billeder til – de har blot sat stammen i lidt vand. Såre simpelt.

Når så dine egne svampe vælter frem, så husk at bruge dem. Det ville da være ene skam, om de bare skulle foregå derude på stammen. Rist svampene let på panden med lidt god honning og smag til med SIKANI organic sea salt.

HEJ!

Skønne opskrifter og gode ideer til din have?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Luxuslife.dk. Vi sender maks. 2 om mdr.